Så er det snart tid til årets høst af hyldeblomster. For mange års siden, altså inden hyldeblomstsaft var en kendt drik som kunne købes alle steder, fik jeg denne super lækker opskrift af min veninde Helle.

Den holder stadigvæk som en af de bedste jeg har smagt- og så er den altså virkelig nem at lave.

De sidste mange år har min veninde Marianne og jeg producerede ca. 30-40 liter hvert år.

Men tro mig! de får hurtigt ben at gå på.

Ingredienser

  • 20 hyldeblomst skærme (tag så lidt stængel med som muligt)
  • 1 liter vand
  • 1 kg sukker
  • 2 økologisk citroner
  • 2 spsk. Citronsyre
  • 2 tsk. Atemon

Samme dag du plukker blomsterne

  • Hæld vand og sukker i en gryde og sæt i kog til sukkeret er smeltet. Sluk for blusset og tilsæt citronsyre.
  • Skyl citronerne og skær den i skiver og put den i vandet samme med Hyldeblomst skærmene.
  • Sørg for at trykke blomsterne og citronerne godt ned i vandet.
  • Når saften er lidt kølet af stilles du det køligt med et klæde eller andet over de næste 3-4 dage.

Fremgangsmåde

HUSK – Hver dag skal du lige kigge til din saft og røre lidt i den.

DAG 4

  • Vask og kog dine patent flasker eller andre flasker rigtig godt af. Hæld Atamon ned i flasken og ryst det godt rundt, så den er klar til den siet saft.
  • Hæld saften gennem et saftklæde ( du kan godt bruge et tyndt viskestykke hvis du ikke har et saftstativ – men det kan købes i din isenkram til ikke ret mange penge)
  • Hæld det nu på flasker – der bliver lige lidt under 2 liter koncentreret saft af en potion som denne.

OBS: mht. Citronsyre – så tager jeg chancen og køber de store bøtter fra f.eks. Matas i stedet for de små breve som du kan købe i supermarkedet – da der for mange år siden var den der fortalte mig, at det var nøjagtig det samme. Virker bare lidt skræmmende at læse at det er til afkalkning af vaskemaskiner m.m. hihi ..

Tips til opskriften

Denne opskrift har jeg som sagt lavet i rigtig mange år. Jeg bruger helt almindelig sukker, men du kan sagtens bruge rørsukker – så bliver smagen bare en anelse anderledes og er lidt mere mørk i farven – men det smager foltrinderigt begge dele.

Jeg laver altid rigtig meget – da jeg ved mange af mine venner elsker at få en flaske ! Så derfor putter jeg også lidt på frost. Tag nogle gamle sodavands flasker 1½ liters eller ½ liters flasker. DU kan selvfølgelige ikke koge dem af, men vask dem rigtig godt og giv dem også lidt Atemon – lad vær med at fylde dem helt op til randen – så er der plads til at de kan udvide sige lidt i fryseren. Når du så er løbet tør for saft tager du bare lidt op af fryseren
VUPTI !! duft af sommer og sol kommer straks frem.

Saften kan med stor fordel bruge til at lave fromage eller en lækker creme som smager fortrindelig til pandekager- JA det er vel egentlig kun fantasien der sætter grænserne.

NB: Inden længe kommer jeg også med min opskrift på hyldeblomst kryddersalt ..